24.01.2023
2022. gads Valkas bibliotēkā - lielu un mazu notikumu piepildīts

Šķiet, jau trešo reizi gada atskats jāiesāk ar vārdiem: “Turpinājām dzīvot ierobežojumu ieskauti,” taču šoreiz bijām ierobežoti savās sajūtās par pastāvošo kārtību, mieru, cilvēku dzīvēm un likteņiem, mūsu iespējām un vēlmi palīdzēt. Diskutējām par savām robežām un drosmi. Neskatoties uz notiekošo Ukrainā, mums bija jāspēj dzīvot uz priekšu un turpināt domāt par rītdienu.

 

2022. gadā kopējais Valkas novada bibliotēku aktīvo lietotāju skaits ir 1931, no tiem 560 bērni un jaunieši. Aktīvo lietotāju skaits pērn novadā audzis par 9%. Kopumā iegādāta 1701 jauna grāmata, 2 video ieraksti un 21 spēle, bijuši pieejami 50 dažādi preses izdevumi pieaugušajiem un 7 žurnāli bērniem.

 

Atskatoties uz pagājušo gadu, droši var teikt – tas ir bijis raibs! Pirmkārt, gads iesākās ar Valkas novada publisko bibliotēku tīkla reorganizāciju, izveidojot Valkas novada Centrālo bibliotēku kā vienu iestādi ar piecām struktūrvienībām pagastos. Otrkārt, kā reģiona galvenā bibliotēka sniedzām konsultatīvu palīdzību, sagatavojot akreditācijas dokumentāciju, un pēc tam devāmies atbalstīt 17 Valkas un Smiltenes novada pagastu bibliotēkas klātienes sarunās ar akreditācijas komisiju. Treškārt, gādājām par Ērģemes bibliotēkas pārcelšanos uz jaunām telpām. Gandarījums, ka Ērģemes bibliotēka bija viena no pirmajām piecām dalībniecēm Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības rīkotajā projektu konkursā “Iedvesmas bibliotēka”. Ceturtkārt, novembrī notika Valkas bibliotēkas krājuma inventarizācija, kas tiek veikta reizi 8 gados. Krājuma pārbaude noslēgta ar rekordlabiem rezultātiem -  krājuma iztrūkums vien 0,42% no vairāk kā 31 000 krājuma resursiem.

 

Pa vidu lielajiem darbiem bibliotēkā turpinājās arī ikdienas rosība. Bērnu literatūras nodaļā paveiktais viena gada ietvaros ir tiešām pārsteidzošs. Piedāvājums bērniem un jauniešiem bijis daudzveidīgs – no vairāk kā 20 dažādām tematiskajām aktivitātēm jāizceļ izaicinājums klasēm “Aklais randiņš ar grāmatu”, izstāde un aktivitāte “Komiksu varā”, Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības Valkas reģiona fināls, Bērnu rīti un saistībā ar Harija Potera grāmatām veidotā izlaušanās spēle. Prieks, ka bibliotēka kļuvusi par stabilu atbalstu un sadarbības partneri pedagogiem, kuri novērtē bibliotēkas atvērtību un sagatavotās nodarbības dažāda vecuma bērniem un jauniešiem. Aktīvs darbs ar bērnu auditoriju norisinājies arī pagastu bibliotēkās, īpaši Ērģemē un Kārķos.

 

Savukārt no Pieaugušo literatūras nodaļas pārziņā esošajām aktivitātēm īpaši jāizceļ sadarbības pasākums ar Valgas bibliotēku “Noskrien Contru”, “Dzejas pietura” (Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstīts projekts skolēnu auditorijai), Arturam Gobam veltītais pasākums “Mazs stūrītis paradīzes”, Mārītes Dzenes grāmatas “Domu skices” atvēršana, kā arī publiskās lekcijas ar grafoloģi Anitu Milleri un literatūrzinātnieku Arni Koroševski. Tradicionāli iecienītas bijušas Novadpētniecības stendā apskatāmās izstādes, no kurām lielāko popularitāti pērn guva “Ūdra nams un citi: katrai ēkai ir savs stāsts”. Pagastos - Ērģemes bibliotēkas vadītāja organizējusi vairākas ekskursijas un sirsnīgas tikšanās aktīvākajiem bibliotēkas lietotājiem, Vijciema bibliotēkā izskanējis Dzejas dienu pasākums, bet Zvārtavā, sagaidot Ziemassvētkus, notika radošā darbošanās kopā ar Rudīti Gromuli. Lugažu bibliotēkas vadītāja iesaistījusies “Velgas diena” rīkošanā un Arturam Gobam un Velgai Krilei veltā jauno dzejas autoru iesācēju konkursa “Tu arī mani spēsi izpildīt” organizēšanā un vadīšanā.

 

Kopābūšanā ir spēks un lielāka varēšana, tāpēc, cerot arī uz turpmāku sadarbību, Valkas bibliotēkas kolektīvs saka lielu paldies mūsu lieliskajiem sadarbības partneriem, kuri 2022. gadā palīdzējuši realizēt mūsu ieceres, un aktīvajiem bibliotēkas lietotājiem, kuri vairo un stiprina mūsu pārliecību par bibliotēkas nozīmi vietējā sabiedrībā.

 

2023. gads ir Valkas bibliotēkas 100-gades gads, tāpēc novēlu ikvienam – ticību savām spējām ilgtermiņā!

 

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Tetere

Valkas novada Centrālās bibliotēkas direktore

Rakstam vēl nav pievienoti komentāri.