03.03.2023
Noslēgusies pieteikumu iesniegšana konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”

Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociācijas (LDUSA) rīkotajā konkursā “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” kopumā saņemti 1087 pieteikumi. Tuvāko dienu laikā plānots apkopot pašreizējos rezultātus, lai pēc tam lūgtu visbiežāk minētajām skolām sagatavot un nodot žūrijas vērtēšanai vienas nedēļas ēdienkarti.

 

Vislielākā aktivitāte bijusi Kurzemē, kur no kopējā skaita saņemti 27,1% pieteikumu. Samērā aktīva bija arī Vidzeme un Latgale, saņemot attiecīgi 25,6% un 23,3% pieteikumu. Daudz mazāks skaits skolu būs jāvērtē no Zemgales un Rīgas, kur pieteikumu skaits bija 12,9% un 11,1%. “Lai gan bija skolu vadītāji, jo īpaši no reģioniem, kuri satraucās, ka lielās galvaspilsētas izglītības iestādes būs grūti pārspēt, jo tur ir daudz lielāks audzēkņu un attiecīgi arī vecāku skaits, no pieteikumiem redzam, ka situācija ir gluži pretēja. Tas varētu liecināt par to, ka vecāki tieši Rīgā varētu būt neapmierināti ar maltītēm, kas tiek pasniegtas skolās viņu bērniem,” saka LDUSA valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande, piebilstot, ka mazākās skolās bieži vien attieksme mēdz būt individuāla, īpaši parūpējoties par skolēniem, “piesakot skolu, vecāki tika lūgti atstāt arī savus komentārus, kur visbiežāk tiek norādīts, ka ēdināšana ir laba, izcila, ļoti laba, garšīgi, taču atsevišķi vecāki izmantoja iespēju arī izteikt kritiku par konkrētām skolām, komentāros norādot, ka ēdiens ir negaršīgs, regulāri tas tiek pasniegts auksts, bieži atkārtojas, nekvalitatīvi produkti utt. Šie komentāri tiks ņemti vērā un konkrētās skolas no pieteikto iestāžu saraksta tiks izņemtas.”

 

Interesanti, ka no kopējā pieteikumu skaita, visaktīvākie, sasniedzot 17,5%, bijuši 1.klases bērnu vecāki, kas visdrīzāk skaidrojams ar papildu rūpēm par vēl arvien mazajām atvasēm. Nākamo trīs klašu vecāki bija vienlīdz aktīvi (14%). “Nav pārsteigums, ka tieši sākumskolu vecāki ir aktīvākie, jo viņi pastiprināti rūpējas par saviem bērniem, daudz biežāk pārjautājot, kas bijis pusdienās skolā, savukārt lielākajiem skolēniem, kuri jau ir patstāvīgi, ir iespējas izvēlēties arī alternatīvas, piemēram, paņemt ēdienu līdzi no mājām, apmeklēt kafejnīcu vai arī blakus esošo veikalu, lai tādējādi remdētu izsalkumu,” saka G.Bīlande.

 

Tuvāko dienu laikā visbiežāk pieteiktajām skolām katrā no reģioniem tiks lūgts sagatavot un iesniegt vērtēšanai vienas nedēļas ēdienkarti. Tās tiks vērtētas pēc vairākiem kritērijiem, tostarp pēc atbilstības Ministru kabineta noteikumiem Nr. 172  “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”, vai ēdieni ir daudzveidīgi, vai izmantots pēc iespējas vairāk vietējo un sezonālo produktu, cik daudz cukura un sāls izmantots ēdienos, kā arī, vai pavāri spēj radoši un interesanti pagatavot bērniem atbilstošus ēdienus. 

 

Konkursa žūrijas sastāvā iekļauti šādi profesionāļi: LDUSA valdes priekšsēdētāja un uztura speciāliste Guna Bīlande, LDUSA valdes locekles un uztura speciālistes Olga Ļubina, Juta Golubova un Linda Gerda Skudra, kā arī LDUSA valdes locekle un dietoloģe Lolita Vija Neimane. Tāpat žūrijas sastāvā iekļautas divas LDUSA biedres - pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.

 

Konkurss notiek pirmo reizi, un rezultāti tiks paziņoti 2023. gada 29. martā sešās nominācijās – “Labākais skolu ēdinātājs Kurzemē”, “Labākais skolu ēdinātājs Zemgalē”, “Labākais skolu ēdinātājs Latgalē”, “Labākais skolu ēdinātājs Vidzemē”, “Labākais skolu ēdinātājs Rīgā” un kopvērtējuma uzvarētājs jeb “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”. Uzvarētāji saņems LDUSA atzinības rakstus par 2022./2023.mācību gadu, kā arī “Balticovo”, “Rīgas Dzirnavnieks”, “Rimi Latvia” un “Augļu serviss” nodrošinās dāvanas skolu vadībai un pavāru komandām.

 

Plašāka informācija:

Rūta Grikmane

“A.W.Olsen&Partners” projektu direktore

Rakstam vēl nav pievienoti komentāri.